Recept: Écht brood (zoals oma het maakte)
Ingrediënten
- 45 cl water
- 750 g witte bloem (brood & banket)
- 10 g smout of reuzel
- 15 g verse gist
- 15 g zout
Instructies
1. Haal het smout op tijd uit de ijskast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
2. Weeg alle ingrediënten exact af en zet ze klaar.
3. Neem een grote kom en voeg daar het water aan toe, samen met de verbrokkelde gist. Roer alles goed door elkaar tot de gist volledig is opgelost.
4. Voeg nu de bloem toe aan het water met de gist en meng met je handen tot het goed verdeeld is.
5. Voeg dan het smout en het zout toe aan je deeg.
6. Kneed het deeg ongeveer 15 minuten met je handen tot je een egaal, stevig deeg krijgt. Voelt je deeg nog wat droog aan, dan kan je heel voorzichtig nog wat water toevoegen.
7. Maak een mooie bol, dek af met huishoudfolie of een vochtige keukenhanddoek en laat je deeg ongeveer 15 min rijzen op een kamer waar de temperatuur constant blijft.
8. Vorm het deeg. Duw het deeg plat. Vouw eerst de linker- en rechter kant naar binnen. Vervolgens de bovenkant en de onderkant. Rol het daarna op tot je een stevig langwerpig deeg krijgt.
9. Laat het dan weer 40 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven op 220°C.
10. Kerf met een mesje twee insnijdingen bovenaan en bestrijk het deeg met wat water. Besprenkel de bovenkant met wat bloem om af te werken.
11. Plaats het deeg op een bakplaat met bakpapier en
bak het 25 à 30 min op 220°C.
12. Laat het afkoelen op een rooster.
Heeft u een verzoek voor informatie, interview, foto’s, video’s of publicaties?
Neem contact op met onze dienst marketing via +32 (0) 9 367 79 96.